Materialen van Beelden,
Beelden-kopen.com heeft een breed assortiment aan beelden. Deze beelden verschillen van boeddha beelden, dieren beelden, fantasie beelden tot abstracte beelden en nog veel meer. Dan vindt u bij ons ook beelden voor binnen en buiten, allemaal gemaakt van hun eigen materiaal welke kan verschillen van beton, fiberclay, polystone of polyresin, beton en dergelijke. Op deze pagina willen wij u meer uitleg geven over de verschillende materialen en hun eigenschappen.

Fiberclay,
Fiberclay is gemaakt van een combinatie van glasvezel en klei. Hierdoor is het materiaal erg sterk en duurzaam. Het heeft een uiterlijk vergelijkbaar met steen of beton, maar is een stuk lichter in gewicht. Tevens is het een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal. Fiberclay is vorstbestendig, echter raden wij wel aan om in de vorstperioden of de beelden binnen te halen of deze net als de planten potten te beschermen met bubbelplastic. Hierdoor blijft het beeld langer mooi en voorkomt het scheuren. Fiberclay is een geverfd materiaal, hierdoor kan het wel gebeuren dat als u de beelden het hele jaar door buiten laat staan en geen onderhoud pleegt dat de toplaag minder mooi wordt. Denk hierbij aan vaalheid of vlekjes.

Onderhoud aan Fiberclay:
Het onderhoud aan fiberclay is erg gemakkelijk. U kunt ervoor kiezen om het beeld extra te beschermen door er een laag blanke lak overheen te sprayen. Wilt u dit niet dan kan het voorkomen dat iets algvorming op het beeld verschijnt, pak dan een zachte borstel en een zachte zeep (groene zeep) en borstel het beeld schoon. Het ziet er dan weer prachtig uit en uw beeld straalt weer als nieuw!

De voordelen op een rij:

 • Sterk en duurzaam materiaal
 • Licht in gewicht
 • Vorstbestendig
 • Milieuvriendelijk
 • Makkelijk in onderhoud.

 

Polystone:
Polystone ook wel polyresin genoemd, is een mengsel van gemalen steen (bestaande uit o.a. Graniet, marmer, soapstone) welke wordt vermengd met een vloeibaar hars. Door het mengen van de gemalen steen met het vloeibaar hars, ontstaat er een vloeibaar mengsel welke heel goed in mallen te gieten is. Als het mengsel is uitgehard in de mal, wordt het uit de mal gehaald en wordt het beeld opgeschuurd en gepolijst. Hierna wordt het met de hand geschilderd en eenmaal droog wordt het opnieuw gepolijst.
Deze techniek zorgt ervoor dat een beeld gemaakt van polystone aan kan voelen als hout of steen. Het verschil in gewicht heeft te maken met de hoeveelheid steen die in het mengsel verwerkt wordt. Hierdoor kan er ook verwarring ontstaan qua materiaal soort.

Het voordeel van een polystone beeld is dat er geen vocht in kan dringen, waardoor het materiaal zeer geschikt is voor buiten. Uiteraard wordt er bij gekleurde beelden wel gewaarschuwd voor het in loop van tijd verbleken van de kleur door de zon. Haal een polystone beeld wel binnen in de vorstperioden. Ondanks dat het materiaal waterdicht is, kan het door vorst wel gaan scheuren.

Onderhoud van Polystone:
Polystone beelden die in huis staan, kun je het beste schoonmaken met een droge zachte doek. Als je het met water schoon wil maken gebruik dan geen allesreiniger, het liefste alleen water of een natuurzeep als groene zeep. Dit omdat anders de kleurlaag aangetast wordt en het beeld zal gaan verkleuren of minder mooi zal gaan worden. Heeft u een polystone beeld in de tuin staan? Dan geldt hetzelfde als bij de Fiberclay beelden. Neem een zachte borstel en borstel met alleen water of met groene zeep het vuil van het beeld af en uw beeld zal weer een aantal maanden mee kunnen.

De voordelen van Polystone of polyresin op een rij:

 • Sterk materiaal
 • Makkelijk te onderhouden
 • Waterbestendig

 

Beton,
Beton is een kunstmatig steenachtig materiaal welke is samengesteld uit cement en gemalen steen (als zand, grind of steenslag). In goed beton kloppen de verhoudingen tussen cement en het gemalen steen. Eenmaal uitgehard beton lost niet meer op in water en is uitgehard tot een steenachtig en duurzaam materiaal. Het voordeel van beton is dat het bestand is tegen verschillende weersomstandigheden waardoor het betonnen beeld het hele jaar door buiten kan blijven staan. Een nadeel heeft het echter wel en dat is dat de structuur van beton niet gelijkmatig is, waardoor er sneller algvorming op de beelden verschijnt.

Onderhoud van Beton:
Het enige nadeel van beton is dat het groen kan worden door de alg. De manier om dit schoon te maken is door het beton met een harde borstel met water en een zachte zeep als groene zeep schoon te borstelen. Let hierbij wel op, dat als u een betonnen beeld heeft welke geschilderd is, dat met het schoon borstelen ook de verflaag aangetast kan worden.

De voordelen van Beton:

 • Duurzaam
 • Sterk
 • Milieuvriendelijk
 • Vorstbestendig

 

Hout:
Er zijn niet veel beelden meer die gemaakt worden van hout. Dit heeft vooral te maken met het milieu en het kappen van bomen. De enkele beelden die nog worden verkocht moeten voorzien zijn van het FSC-keurmerk. Mooi aan hout is dat het leeft en blijft leven… Hierdoor komt het ook veel voor dat er scheuren in het hout kunnen komen.
Het is dan ook van belang dat de vochtigheidsgraad van het hout in de gaten gehouden wordt, dit kan de kans op scheuren van het hout aanzienlijk verkleinen.

Onderhoud van Hout:
Hout is niet aan onderhout onderhevig, wel kun je ervoor kiezen om een houten beeld al en toe iets te oliën. Hierdoor wordt het hout wel donkerder van kleur en kan het hout gaan glimmen.

Voordelen van Hout:

 • Onderhoudsvrij
 • Milieuvriendelijk
 • Duurzaam
 • Sterk

 

Wij hebben u hierboven een uitleg gegeven over de meest voorkomende materialen van de beelden die wij verkopen. Heeft interesse in een beeld van een ander materiaal of wilt u iets weten over een ander beeld, neem gerust contact met ons op en wij proberen uw vragen naar tevredenheid te beantwoorden.